”Terug naar Kosovo”

Human Inc presenteert: ''Terug naar Kosovo''
____________________________________

Introductie

Theatermaker Yorick Zwart reist van 21 t/m 27 oktober 2019 samen met veteraan Andries Boneschansker af naar Kosovo. Hier maken zij i.s.m. documentairemaker Misha Koole en theatermaakster Catalijne een podcastserie en videodocumentaire over de terugkeer van de veteraan, die sinds zijn vertrek 19 jaar geleden nooit meer is teruggeweest.

Yorick onderzoekt met dit documentair verslag n.a.v. de voorstelling Human Inc. 1: Don’t Shoot the Pianoplayer wat er veranderd is ten opzichte van toen en in hoeverre de oorlog nog altijd doorwerkt in het dagelijks leven?

Podcastserie en documentaire

In 2017 maakte Human Inc. i.s.m. De Stokerij Schiedam de voorstelling Human Inc. 1: Don’t Shoot the Pianoplayer, over de Balkanoorlog en de val van de moslimenclave Srebrenica. Het persoonlijke verhaal van Andries Boneschansker stond deels model voor het hoofdpersonage

De podcastserie en documentaire Terug naar Kosovo gaat verder op het punt waar de voorstelling en de gesprekken geëindigd zijn.

Yorick laat Andries zijn tijd in Kosovo herbeleven. De oorlog heeft zijn sporen nagelaten, dus dit zullen uiteraard moeilijke momenten zijn. Ze keren echter ook terug naar de plek en de mensen waar hij de mooiste ervaring die oorlog beleefd heeft, een bruiloft ergens in de bergen bij Albanië. En tijdens de zoektocht gaan ze langs alle plekken en personen die voor Andries in die tijd van betekenis zijn geweest.

Verslag

Met een dagelijkse vlog, te zien via de website, het Youtubekanaal en de social mediakanalen van Human Inc., houden Yorick, Catalijne en Andries je op de hoogte van hun belevenissen in Kosovo.

In het voorjaar van 2020 worden de podcast en documentaire gepubliceerd in het kader van van 75 vrijheid. Er wordt op dit moment onderzocht naar welke kanalen hiervoor geschikt zijn. Zo wordt er o.a. gesproken met de VPRO en diverse podcastplatforms.

Mocht u het project een warm hart toedragen dan kunt u contact opnemen met pers@wildchildagency.nl | 020-2386079

|  OP DE HOOGTE BLIJVEN  |

Om Andries, Yorick en Catalijne op hun reis te volgen zijn ze te vinden op
Human Inc Youtube 
Human Inc Facebook
Human Inc Instagram 
Human Inc Website

Yorick Zwart: ”De nagesprekken bij ”Don’t Shoot the Pianoplayer” waren zeer bijzonder en ingrijpend. Het publiek had zojuist een theatrale weergave van dit conflict gezien en werd nu meteen geconfronteerd met de werkelijke versie van Andries.

De Kosovomissie is een vredesmissie geweest waar Nederland actief aan deelgenomen heeft. Wij hebben tijdens de tournee van de voorstelling een enorme behoefte opgemerkt bij het publiek naar verhalen over o.a. deze oorlog. Velen van ons weten wel dat daar iets gebeurd is, maar wat precies en welke impact dat heeft gehad voor het land, de regio, maar ook voor Europa, dat is iets dat niet wijdverbreid bekend is. Daarom willen we deze serie podcast maken in het kader van 75 jaar Vrijheid. Juist nu is er een aanleiding om aan deze wens gehoor te geven en hierover te vertellen.”

Over ”Don’t Shoot the Piano Player” 

De voorstelling speelde op De Parade in 2017 en was in de Nederlandse theaters te zien zijn van januari t/m maart 2019.

Met een hoofdrol voor acteur Yorick Zwart en script door toneelschrijver Rutger Kroon, werd het stuk geregisseerd door Wannie de Wijn, internationaal erkend voor zijn toneelstuk ”De Goede Dood”, aangevuld met zang en muziek door Catalijne.

De voorstelling vertelt het verhaal van voormalig Dutchbat soldaat Nico (Yorick Zwart) die diende tijdens De Val van Srebrenica (Ook wel bekend als de Srebrenica Genocide waarbij meer dan 8.000 Bosniërs, met name mannen en jongens, in en rond de stad Srebrenica werden vermoord.) Nederlands nationaal trauma waarbij de onbewapende Dutchbat machteloos toe moest zien hoe de internationale gemeenschap niet ingreep.

Andries was als veteraan vrijwillig betrokken bij het nagesprek van de voorstelling en trok zo de theatraliteit van oorlog naar de realiteit.


Over Catalijne
Catalijne speelde de rol van Sirene. Als een droombeeld van de oud-Dutchbatter zong ze nummers van de jaren zestig tot de jaren negentig. Hierbij was ook haar eigen geschreven soundtrack ”Little Match Girl” te horen.